Menstruatie/p.m.s. klachten

In mijn Praktijk behandeld ik regelmatig mensen die last hebben van menstruatie/ premenstruele klachten (pms).

Gelukkig zijn er veel meisjes en vrouwen die zonder problemen de maandelijkse cyclus doorlopen. Helaas is dat niet zo voor iedereen. Menstruatieproblemen uiten zich op verschillende manieren: een te lange of te korte cyclus, uitblijven van de cyclus, pijnlijke menstruaties, zwakke of sterke bloedingen, enz. Veel vrouwen hebben last van de dagen die aan de menstruatie voorafgaan, het premenstrueel syndroom (PMS). Deze veel voorkomende problemen zijn niet alleen vervelend maar hebben een grote invloed op de gemoedstoestand en de beroepsprestaties, maar ook op de gezondheid en het gevoel van welbehagen. De hele persoonlijkheid, inclusief het vrouw-zijn, lijdt er onder. In de natuurgeneeskunde wordt deze problematiek snel en veilig opgelost.

Premenstrueel syndroom

Vaak is het zo dat zich meerdere symptomen voordoen voorafgaande aan de menstruatie. Hierbij spreekt men van het Premenstrueel syndroom (PMS). De waarschijnlijke oorzaak van PMS ligt in de wisselingen tussen de hormonen oestrogeen en progesteron. Meer dan de helft van de menstruerende vrouwen blijkt in meer of mindere mate last te hebben van lichamelijke en psychische klachten.

Wanneer de klachten te wijten zijn aan PMS, verdwijnen ze wellicht plots op de dag dat je menstrueert. Een dikke week later komen ze dan weer terug.

Meestal krijgen vrouwen voor het eerst PMS rond hun dertigste jaar of na een zwangerschap. Bij jongere vrouwen komt het minder vaak voor. Hoe ouder je wordt, hoe erger de klachten. Maar, goed nieuws: na de overgang zijn de klachten verdwenen.

Hoe ontstaat PMS? En waarom heeft de ene vrouw er last van en de andere niet? Daar zijn dokters nog niet achter.PMS hangt samen met de menstruatiecyclus maar er is geen hormonale oorzaak gevonden. Wel zijn vrouwen met PMS-klachten gevoelig voor hormoonwisselingen. Hun hersenen hebben tijdens het aanmaken van progestoron (na de ovulatie) een tekort aan serotonine Lichamelijke klachten die zich voordoen zijn o.a. :

 • Rugpijn
 • Opgezwollen borsten
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Overgeven
 • Buikpijn enz.

Psychische klachten die zich voordoen zijn o.a.:

 • verward zijn
 • concentratieproblemen
 • vergeetachtigheid
 • depressie
 • nervositeit
 • prikkelbaarheid
 • stemmingswisselingen enz.

Reflexzonetherapie kan het lichaam helpen te zoeken naar een nieuwe balans. Door het bewerken van desbetreffende reflexzones, meridiaanbanen, acupunctuurpunten.

Maatregelen omtrent het coronavirus

Beste Client,

Gisteren nog praktijk gedraaid en was iedereen zo blij dat ik nog mocht werken…maar helaas!

Na de persconferentie van gisterenavond (23-03-2020) was er nog steeds erg veel onzekerheid of we nu wel of niet door moesten gaan. Maar helaas heeft onze Beroepsvereniging alle therapeuten die lichaamsgerichte therapie geven gemaild te stoppen. (Zie onderstaande mail)

Ik kan u nog wel van dienst zijn met bloesemtherapie.

U mag natuurlijk altijd telefonisch contact met me opnemen voor info of een nieuwe afspraak na 6 april!

Ik had het ook liever anders gezien in deze toch al zo moeilijke tijd. Maar snap anderzijds de keuze van de regering/rijksoverheid. Ik hoop dat er snel verandering komt in deze bizarre situatie.

 

Zorg allemaal goed voor jezelf en elkaar!

 

Groetjes Marijke

 

Aangescherpte maatregelen

Vandaag op 23-03-2020 zijn om 19:00 aangescherpte maatregelen voor Nederland aangekondigd. Deze maatregelen hebben ook gevolgen voor de alternatieve en complementaire therapeuten in Nederland. In dit bericht wordt kort aangegeven tot welke adviezen deze maatregelen hebben geleid.

– Geen samenkomsten meer tot 1 juni 2020
Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni (in plaats van 1 april), ook met minder dan 100 mensen. Deze maatregel houdt in dat er ook thuis geen samenkomsten meer mogen zijn met meer dan 3 mensen. Geef je thuis lessen, cursussen en behandelingen waar meer dan 3 mensen aanwezig zijn (inclusief therapeut) dan is het advies van GAT deze af te zeggen. Laat dit ook weten aan de cliënten.

– Contactberoepen werken niet meer in de praktijk tot 6 april
Dit houdt in dat het GAT aanraadt elke vorm van lichaamsgerichte therapie waarbij aanraking plaatsvindt niet meer wordt gegeven.

– Wanneer iemand koorts heeft in jouw huishouden, thuisblijven en contact vermijden
Het GAT adviseert aan iedere therapeut die samen met iemand woont die koorts heeft, elke afspraak af te zeggen totdat deze verschijnselen verdwijnen.
Verder geldt dat voor elke vorm van therapie en ontvangen van mensen ten alle tijden 1.5 meter afstand tussen mensen dient te worden gegarandeerd. Houd hier rekening mee ivm garderobe, toilet en wachtkamers.