Zwangerschap – Geboorte – Fertiliteit

 • ZwangerschapsReflexologie
 • Reflexzonetherapie als “overtijd” behandeling
 • Reflexzonetherapie bij stuitligging
 • Reflexzonetherapie en kinderwens

ZwangerschapsReflexologie

Reflexzonetherapie is een veilige en aanbevolen therapie tijdens de zwangerschap,voor moeder en kind. Reflexzonetherapie kan tijdens de zwangerschap preventief worden ingezet, maar ook bij specifieke klachten (in overleg met de verloskundige of de gynaecoloog). In samenwerking met verloskundigen zijn er protocollen opgesteld voor de behandeling van deze klachten met behulp van Reflexzonetherapie.

Daarnaast is een Reflexzonebehandeling ook zeer ontspannend.
Ook na de bevalling kan Reflexzonetherapie het lichaam helpen om de balans sneller te hervinden. Je kunt deze speciale reflexzone massage al toepassen, voordat je zwanger bent.

Ook wanneer een zwangerschap wat langer op zich laat wachten. De man behandelen met reflexzone massage kan in dit geval heel positief zijn. Voor minder vruchtbare koppels kan Reflexologie vaak uitkomst bieden. Indien het natuurlijk evenwicht van het totale lichaam hersteld kan worden, kan een zwangerschap zich sneller dan verwacht aandienen!

Baby-op-buik

Je bent zwanger

Als je zwanger bent wil je graag het beste voor je baby. Daar hoort een gezond leven met goede zorg voor jezelf bij. Gezond eten en drinken, frisse lucht en beweging. De verloskundige of gynaecoloog zal tijdens de controle-afspraken je begeleiden en je voorbereiden op de komst van je kindje. Vanzelfsprekend neem je zijn of haar adviezen ter harte.

Deze maanden verandert je lichaam en soms krijg je te maken met zgn. zwangerschapskwaaltjes. Ongemakken die erbij kunnen horen. De ene vrouw krijgt daar meer mee te maken dan de andere vrouw. Er zijn situaties waarin deze ongemakken de overhand dreigen te krijgen en dat zwanger zijn niet altijd een pretje is. De arts of verloskundige kan in dat geval besluiten dat medicatie noodzakelijk is, om vervelende situaties te voorkomen. In alle andere gevallen zullen de meeste vrouwen liever niet kiezen voor chemische en/of toxische middelen. Lijdzaam afwachten en hopen dat alles snel over is lijkt dan de enige optie. Gelukkig kan in veel gevallen Reflexzonetherapie uitkomst bieden!

Bij welke klachten:

Misselijkheid en braken is meest voorkomende klacht. Deze klacht verdwijnt over het algemeen na drie of vier maanden. Soms geeft aanhoudend braken zoveel ongemak en last dat er een uitputtend gevoel ontstaat. Tevens kan de voedingstoestand achteruit gaan en moeten er maatregelen worden getroffen.

 • Ochtend misselijkheid – Aanhoudende misselijkheid – Maagklachten – maagzuur
 • Vermoeidheid – slapeloosheid
 • Beginnende hypertensie
 • Verkoudheidsklachten
 • Obstipatie – diaree en geïrriteerde darmen
 • Spataderen en aambeien
 • Vocht vasthouden in de enkels (veroorzaakt door zwangerschapshormonen)
 • Rug – heup – lies- en bekkenklachten – Ischiaspijn
 • Lichte vorm van diabetes
 • Terugkerende blaasontsteking
 • Keren van de baby bij stuitligging
 • Bevorderen van weeënactiviteit na het breken van de vliezen of na de uitgerekende datum.

In samenwerking met verloskundigen zijn er protocollen opgesteld voor de behandeling van deze klachten met behulp van Reflexzonetherapie.

Er zijn behandelingen mogelijk die als doel hebben de baby te keren van stuitligging naar achterhoofdsligging.Deze behandeling zal in verband met mogelijke contra-indicaties alleen plaats vinden na verwijzing en/of overleg met verloskundige of behandelend arts.

Als er geen weeënactiviteit is na het breken van de vliezen kan dat een indicatie zijn voor weeënopwekkende medicatie.

Als de vliezen gebroken zijn is het van belang dat de bevalling snel op gang komt. In dat geval kan de natuur een handje geholpen worden met Reflexologie, die hierbij goede resultaten boekt.

Behandeling bij postnatale depressie of ter voorkoming hiervan na een postnatale depressie bij een vorige zwangerschap Meestal wordt er behandeld naar aanleiding van een lichamelijke klacht.

Soms verandert de roze wolk in een donkere wolk en er kan een neerslachtig gevoel ontstaan. In dat geval is het fijn te weten dat deze methode hulp kan bieden bij emotionele en depressieve klachten.

Na de bevalling:

 • stuwing
 • vertraagde melkproductie en moeilijkheden met het voeden
 • overproductie van moedermelk
 • onderdrukken van de melkproductie
 • borstontsteking
 • postnatale depressie
 • post-traumatische stress, moeilijke of traumatische bevalling

Reflexzonetherapie als “overtijd” behandeling

De overtijdbehandeling door middel van een Reflexzonebehandeling is voor alle aanstaande moeders die voorbij de uitgerekende datum zijn en op de komst van hun kindje wachten. De Reflexzonebehandeling is bedoeld om de weeën op te wekken en een ingeleide bevalling te helpen voorkomen.

Hoe gaat een overtijd behandeling met Reflexzonetherapie:

Het doel van deze specifieke Reflexzonebehandeling is het op gang brengen van de bevalling. Alle gebieden op de voeten en enkels die corresponderen met o.a. de baarmoeder, de hormonen en de ademhaling worden gestimuleerd. Het bevorderen van de ontspanning is hierbij een belangrijk punt.

Na een korte intake, gaat de Reflexzonebehandeling beginnen. Dit neemt ongeveer een uur in beslag en wordt doorgaans als ontspannend ervaren. In gunstige gevallen beginnen de weeën dan binnen 24 uur na de behandeling.

Met toestemming van de verloskundige of gynaecoloog kun je een afspraak maken wanneer je ongeveer zes dagen over de uitgerekende datum heen bent.

In uitzonderlijke gevallen kan de Reflexzonebehandeling ook eerder worden uitgevoerd. Dit is mogelijk wanneer b.v. de vliezen gebroken zijn en de weeën te lang op zich laten wachten. Of wanneer je als zwangere “er helemaal doorheen zit”. Dit gaat dan meestal wel op advies van de verloskundige.

Reflexzonetherapie bij stuitligging

Wanneer je kindje in stuit of dwars blijkt te liggen, is het mogelijk om met één of meerdere behandelingen met Reflexzonetherapie, je kindje de energie en de ruimte te geven om te gaan draaien naar de gewenste positie.

Het is raadzaam om hiermee te beginnen rond de 35ste week, zodat je kindje daadwerkelijk nog voldoende ruimte heeft om te kunnen draaien.

Naast de Reflexzonebehandeling die je ontvangt, krijg je ook tips en adviezen over je houding en mogelijke oefeningen die je zou kunnen doen om je baby te laten draaien.

De behandeling is heerlijk ontspannend voor jou als moeder Je baby krijgt er energie van en gaat mogelijk tijdens de behandeling al veel bewegen.

Het is de bedoeling dat je baby dan in de 24 uur na de behandeling spontaan gaat draaien. Je zult dat als moeder misschien niet altijd voelen. Vaak zal de echo uitwijzen hoe je baby ligt.

Fertiliteit: Reflexzonetherapie en kinderwens

Van de vrouwen die zwanger willen worden zijn 80% daarvan dit binnen een jaar. Bij de overige 20% lukt dit helaas niet.

Reflexzonetherapie kan hierbij heel goed ondersteuning bieden als je een verminderde kans hebt om zwanger te worden.

Het zorgt voor de nodige ontspanning en helpt het lichaam zich voor te bereiden op een gezonde zwangerschap. Dit geld ook als je met K.I. of met een I.V.F behandeling bezig bent.

Tot slot…..

Ieder mens is anders dus zal de respons op de behandeling van mens tot mens verschillen. Het is daarom belangrijk om op de reacties en signalen van het lichaam te letten. Voor een afspraak en/of informatie mag U mij altijd bellen. Tijdens mijn werkzaamheden ben ik niet altijd in de gelegenheid om de telefoon aan te nemen. U kunt dan een bericht inspreken, zodat ik (zo snel mogelijk) contact kan opnemen.

Maatregelen omtrent het coronavirus

Beste Client,

Gisteren nog praktijk gedraaid en was iedereen zo blij dat ik nog mocht werken…maar helaas!

Na de persconferentie van gisterenavond (23-03-2020) was er nog steeds erg veel onzekerheid of we nu wel of niet door moesten gaan. Maar helaas heeft onze Beroepsvereniging alle therapeuten die lichaamsgerichte therapie geven gemaild te stoppen. (Zie onderstaande mail)

Ik kan u nog wel van dienst zijn met bloesemtherapie.

U mag natuurlijk altijd telefonisch contact met me opnemen voor info of een nieuwe afspraak na 6 april!

Ik had het ook liever anders gezien in deze toch al zo moeilijke tijd. Maar snap anderzijds de keuze van de regering/rijksoverheid. Ik hoop dat er snel verandering komt in deze bizarre situatie.

 

Zorg allemaal goed voor jezelf en elkaar!

 

Groetjes Marijke

 

Aangescherpte maatregelen

Vandaag op 23-03-2020 zijn om 19:00 aangescherpte maatregelen voor Nederland aangekondigd. Deze maatregelen hebben ook gevolgen voor de alternatieve en complementaire therapeuten in Nederland. In dit bericht wordt kort aangegeven tot welke adviezen deze maatregelen hebben geleid.

– Geen samenkomsten meer tot 1 juni 2020
Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni (in plaats van 1 april), ook met minder dan 100 mensen. Deze maatregel houdt in dat er ook thuis geen samenkomsten meer mogen zijn met meer dan 3 mensen. Geef je thuis lessen, cursussen en behandelingen waar meer dan 3 mensen aanwezig zijn (inclusief therapeut) dan is het advies van GAT deze af te zeggen. Laat dit ook weten aan de cliënten.

– Contactberoepen werken niet meer in de praktijk tot 6 april
Dit houdt in dat het GAT aanraadt elke vorm van lichaamsgerichte therapie waarbij aanraking plaatsvindt niet meer wordt gegeven.

– Wanneer iemand koorts heeft in jouw huishouden, thuisblijven en contact vermijden
Het GAT adviseert aan iedere therapeut die samen met iemand woont die koorts heeft, elke afspraak af te zeggen totdat deze verschijnselen verdwijnen.
Verder geldt dat voor elke vorm van therapie en ontvangen van mensen ten alle tijden 1.5 meter afstand tussen mensen dient te worden gegarandeerd. Houd hier rekening mee ivm garderobe, toilet en wachtkamers.